Odzyskaj co Twoje

Kulinarne Zero Waste

Kulinarne Zero Waste

W naszej kuchni nic się nie marnuje - wykorzystajmy każdy produkt bez reszty!

 

Okazuje się, że jesteśmy całkiem wprawni w wyrzucaniu pieniędzy do kosza. Przeciętna czteroosobowa rodzina w Polsce pozbywa się lekką ręką ponad 2 tysiące złotych rocznie - tyle jedzenia wyrzucamy (dane Federacji Polskich Banków Żywności). Dlaczego? Winowajców jest wielu: zbyt duże zakupy, niewłaściwy sposób przechowywania żywności, zbyt duże porcje posiłków, przekroczenie terminu przydatności, brak pomysłu na wykorzystanie resztek. Zakupy robimy szybko i bez planu. Chętnie kupujemy na zapas i „dwa w cenie jednego”, by następnie wszystko upakować w lodówce, nie bacząc na termin przydatności i optymalne warunki przechowywania danego produktu. Nakładamy porcje z górką, a resztki są poza sferą naszego zainteresowania. Tymczasem resztki dają morze możliwości w temacie kulinarnych eksperymentów. Liście marchewki i rzodkiewki są wykwintnym dodatkiem do past, hummusów i zup, z łodyg kalafiora, kapusty czy brokuła ugotujemy pyszny bulion, a resztami czerstwego pieczywa doskonale wypełnimy zapiekankę. Zmieńmy stare przyzwyczajenia i spójrzmy łaskawszym okiem na resztki. Miejmy pomysł na coś, co do tej pory wyrzucaliśmy do kosza. Łodygi, liście, skórki warzyw są również jadalne, są bogactwem witamin i mikroelementów oraz źródłem oryginalnego smaku. Pozbywamy się rzeczy, które mogłyby trafić na stół i robić wrażenie. Wykorzystajmy każdy produkt bez reszty!

 

Pudding z resztek pieczywa

6 kawałków pieczywa (np. bułki, chałki, babki)

3 łyżki masła

1 szklanka mleka (lub opcji roślinnej)

2 jajka

1 łyżka syropu klonowego (lub daktylowego, z agawy)

1 łyżka rodzynek ziarenka z 1/2 laski wanilii cynamon

 

Pieczywo smarujemy masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mleko mieszamy z jajkiem i resztą produktów. Zalewamy pieczywo i pozostawiamy 10 minut do nasiąknięcia. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach.

 

Pasta z liści rzodkiewki

1 pęczek liści rzodkiewki

1 awokado

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy szczypta soli

 

Wszystkie produkty zblendować na gładką masę. Podawać jako smarowidło do pieczywa

 

Brownie z czerstwego chleba

5 kromek czerstwego chleba

1 szklanka mleka (lub alternatywy roślinnej)

sok z 1 pomarańczy (lub cytryny)

4 łyżki siemienia lnianego

1 szklanka bakalii

3 łyżki kakao

2 łyżki masła

 

Chleb pokroić i zalać mlekiem. Dodać resztę produktów i zblendować na gładką masę. Przełożyć na blachę i piec 45 min. w 175 stopniach.

Wróć do Aktualności

Ta strona wykorzystuje pliki cookie
Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „x” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.