W naszej kuchni nic się nie marnuje – wykorzystajmy każdy produkt bez reszty!
Okazuje się, że jesteśmy całkiem wprawni w wyrzucaniu pieniędzy do kosza. Przeciętna czteroosobowa rodzina w Polsce pozbywa się lekką ręką ponad 2 tysiące złotych rocznie – tyle jedzenia wyrzucamy (dane Federacji Polskich Banków Żywności). Dlaczego? Winowajców jest wielu: zbyt duże zakupy, niewłaściwy sposób przechowywania żywności, zbyt duże porcje posiłków, przekroczenie terminu przydatności, brak pomysłu na wykorzystanie resztek. Zakupy robimy szybko i bez planu. Chętnie kupujemy na zapas i „dwa w cenie jednego”, by następnie wszystko upakować w lodówce, nie bacząc na termin przydatności i optymalne warunki przechowywania danego produktu. Nakładamy porcje z górką, a resztki są poza sferą naszego zainteresowania. Tymczasem resztki dają morze możliwości w temacie kulinarnych eksperymentów. Liście marchewki i rzodkiewki są wykwintnym dodatkiem do past, hummusów i zup, z łodyg kalafiora, kapusty czy brokuła ugotujemy pyszny bulion, a resztami czerstwego pieczywa doskonale wypełnimy zapiekankę. Zmieńmy stare przyzwyczajenia i spójrzmy łaskawszym okiem na resztki. Miejmy pomysł na coś, co do tej pory wyrzucaliśmy do kosza. Łodygi, liście, skórki warzyw są również jadalne, są bogactwem witamin i mikroelementów oraz źródłem oryginalnego smaku. Pozbywamy się rzeczy, które mogłyby trafić na stół i robić wrażenie. Wykorzystajmy każdy produkt bez reszty!
Pudding z resztek pieczywa
- 6 kawałków pieczywa (np. bułki, chałki, babki)
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka (lub opcji roślinnej)
- 2 jajka
- 1 łyżka syropu klonowego (lub daktylowego, z agawy)
- 1 łyżka rodzynek ziarenka z 1/2 laski wanilii cynamon
Pieczywo smarujemy masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mleko mieszamy z jajkiem i resztą produktów. Zalewamy pieczywo i pozostawiamy 10 minut do nasiąknięcia. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
Pasta z liści rzodkiewki
- 1 pęczek liści rzodkiewki
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy szczypta soli
Wszystkie produkty zblendować na gładką masę. Podawać jako smarowidło do pieczywa
Brownie z czerstwego chleba
- 5 kromek czerstwego chleba
- 1 szklanka mleka (lub alternatywy roślinnej)
- sok z 1 pomarańczy (lub cytryny)
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 szklanka bakalii
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
Chleb pokroić i zalać mlekiem. Dodać resztę produktów i zblendować na gładką masę. Przełożyć na blachę i piec 45 min. w 175 stopniach.