Dzięki wielorazowym kubkom Take!Cup 5 175 jednorazówek nie powędrowało na śmietnik podczas jednego tylko festiwalu we Wrocławiu. Wielka góra jednorazówek w Polsce będzie systematycznie maleć. My jesteśmy za! A Wy?
Take!Cup to pierwszy ogólnopolski system kaucyjny, który opiera się na wielokrotnym wykorzystaniu kubków do gorących napojów. O co chodzi? Po prostu zamiast kupować kawę w jednorazowym kubku i po chwili wyrzucić go do kosza, możesz wybrać kubek Take!Cup. Do ceny kawy doliczana jest opłata kaucyjna w wysokości 5 zł. Z kubka możesz korzystać na okrągło, myć i wyparzać. A kiedy chcesz, w każdej chwili oddasz go w jednym z miejsc partnerskich (mapę restauracji i kawiarni znajdziesz na www.takeup.pl oraz w aplikacji mobilnej). O tym, jak możemy wspólnie wysprzątać Polskę z jednorazówek rozmawiamy z Adrianem Golonką z Take!Cup.
Fot. https://www.takecup.pl/
Jesteście na festiwalach w Polsce. Tylko podczas jednej imprezy udało się Wam zaoszczędzić ponad 5 tysięcy jednorazowych kubków! Gdzie się z Wami spotkamy podczas wakacji?
Cieszę się, że organizatorzy takich wydarzeń jak to Wrocławiu, dostrzegają potencjał w rozwiązaniu Take!Cup. Co prawda naszą główną działalnością jest współpraca z lokalami gastronomicznymi, ale jeśli są wydarzenia, na których nasze kubki także mogą być wykorzystane – to my bardzo chętnie w to wchodzimy. Jednym z większych wydarzeń, w które się zaangażowaliśmy jest ogólnopolski Festiwal Kawy. Byliśmy już w Katowicach i we Wrocławiu. Organizatorzy i wystawcy uczestniczący w imprezach zauważają, że to jest ekologiczne, ale też ekonomiczne rozwiązanie. Topnieje im liczba kontenerów ze śmieciami, jednocześnie w portfelach przedsiębiorców zostaje więcej gotówki (oszczędzają też na zakupie jednorazowych kubków). Podczas Festiwalu Kawy oraz targów Parzymy Przelewamy w Katowicach i Festiwalu Kawy we Wrocławiu udało nam się wyeliminować w sumie prawie 12 tys. papierowych kubków! Dostajemy potwierdzenie, że służby porządkowe podczas takich imprez mają mniej pracy przy opróżnianiu koszy na śmieci. Pokazujemy przy tym siłę z jaką możemy dbać o środowisko oraz otwartość wszystkich uczestników na innowacyjny sposób picia gorących napojów w kubkach Take!Cup. W sierpniu będziemy na wielkim wydarzeniu Green Film Festival pod Wawelem w Krakowie. Może się spotkamy?
To bardzo prawdopodobne 🙂 Razem z rodzeństwem, Angeliką i Adamem działacie od prawie 1,5 roku. Podsumujmy ten czas. Ilu macie użytkowników? Gdzie można „wypożyczyć” kubki Take!Cup?
Działamy! Dotąd już kilkaset osób korzysta z naszej aplikacji. Jesteśmy już w 140 placówkach partnerskich i wciąż pojawiają się nowe miejsca na mapie z logo Take!Cup. W lutym br. minął rok od kiedy rozpoczęliśmy działalność. Mieliśmy już kilkunastu pierwszych partnerów, a także spore zainteresowanie klientów i mediów. Tyle, że wystartowaliśmy (co ważne zauważenia, po ponad 3 latach przygotowań projektu!)… 5 tygodni przed wybuchem pandemii koronawirusa w Polsce. Wtedy nikt nie przypuszczał, że będzie ogólnopolski lockodown i gospodarka zostanie zatrzymana. Branża gastronomiczna zamknęła się na innowacje, bo nikt nie wiedział, czy będzie prowadzić biznes jeszcze przez miesiąc, czy np. pół roku. Podczas wielu rozmów z potencjalnymi partnerami rozmawialiśmy o ludzkich dramatach finansowych i prawnych. Najkrócej rzecz ujmując – branża przestała funkcjonować, a my w tym czasie przegrupowaliśmy nasze siły na usprawnianie projektu. Na szczęście biznes gastronomiczny zaczął się odmrażać i otwierać na innowacje, w tym takie jak nasza.
Zgodnie z zaleceniem Unii Europejskiej 3 lipca 2021 roku jednorazówki wykorzystywane w gastronomii powinny przejść do historii. Ale w Polsce wciąż czekamy na regulacje prawne. Jak w takiej sytuacji działać?
Niestety w Polsce nie zdążyliśmy przygotować się z wdrożeniem odpowiednich regulacji prawnych, choć mieliśmy na to naprawdę dużo czasu. Ostatnio pojawiły się informacje o regulacjach nad którymi pracuje polski rząd, w tym o planowanych obciążeniach branży gastronomicznej trzema opłatami w kontekście kubków jednorazowych, czyli do 1 zł za każdy kubek jednorazowy wydany klientowi; 0,5 % obrotów przeznaczonych na edukację oraz opłata za utrzymanie czystości w przestrzeni publicznej. Nie oszukujmy, się cały ten ciężar spadnie na klienta. W jakiej formule ostatecznie przepisy wejdą w życie, tego nie wiemy. Wiemy natomiast jedno: Take!Cup wyprzedza wszystkie rozporządzenia, czy ustawy! Dzięki kubkom w systemie kaucyjnym właściciele kawiarni już teraz mogą zacząć dbać – wspólnie ze swoimi gośćmi – o ograniczanie powstawania odpadów Wcześniej, czy później przepisy wynikające z rozporządzenia SUP zaczną u nas obowiązywać. Fajnie jest mieć już gotowe rozwiązanie w swojej kawiarni. Take!Cup wspiera branżę gastronomiczną w sferze ekologii i pozwala zmniejszać koszty działalności.
A skoro o oszczędnościach. Ile razy można używać kubka Take! Cup?
Nasz kubek może być użyty do 1000 razy. To imponująca żywotność! Jak to obliczyliśmy? Jesteśmy praktykami. Testujemy kubki Take!Cup od prawie 3 lat! Już ponad 1000 razy umyliśmy i wyparzyliśmy nasz kubek i mamy pewność, że co najmniej tyle razy możemy poddać go cyklom higieny. Zanim Take! Cup pojawił w kawiarniach, przez ponad 3,5 roku pracowaliśmy nad tym, żeby nasz produkt był ekologiczny (w 100% poddający się recyklingowi) i bezpieczny dla zdrowia. W obiegu cyrkularnym zamknęliśmy nie tylko sam kubek, który krąży od kawiarni do kawiarni, ale też materiał, z którego został wykonany. Wybór padł na polipropylen. Może być wielokrotnie myty, wyparzany i nic się z nim nie dzieje. A kiedy już wyrobi swoją „normę”, zastąpi setki, tysiące jednorazówek i zostanie przetworzony, to z granulatu powstaną np. doniczki, uchwyty do noży, otwieracze do butelek… Zapytałaś o oszczędności – w szczególności zyskują kawiarnie partnerskie działające wspólnie z nami. Kubki Take!Cup, które chętnie wybierane są przez klientów, ograniczają powstawanie ogromnych ilości odpadów, fakt. Dają coś jeszcze: dzięki nim, właściciele mogą ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z zakupu jednorazówek. Każda kawa wydana w kubku za kaucję to jeden kubek papierowy na fakturze mniej! Oszczędności są ogromne, liczone w tysiącach złotych rocznie. Kawiarnie otrzymują od nas kubki za wpłaconą kaucję, którą odbierają od swoich Gości, wydając im z kolei kawę w Take!Cup. Są już w Polsce miejsca, które zrezygnowały zupełnie z korzystania z kubków papierowych (pozornie papierowych), zastępując je kubkami w systemie kaucyjnym.
Pomysł na Take!Cup zrodził się podobno przy pudełku od pizzy. Czy to prawda, że pracujecie nad jego wariantem wielorazowym?
Mniej więcej 10 lat temu po raz pierwszy pomyślałem o systemie kaucyjnym. Wtedy prowadziłem restaurację z kuchnią włoską. Pizza była więc obowiązkowym punktem w naszym menu. Widziałem, jakim problemem jest nadprodukcja odpadów jednorazowych, w tym pudełek po pizzy i jednorazowych kubków, w gastronomii. Zacząłem szukać rozwiązania, dzięki któremu zaoszczędzę na zakupie opakowań jednorazowych. Najpierw pomyślałem właśnie o opakowaniach do pizzy. Używamy raz i już do kosza? To marnotrawstwo. Jednak 10 lat temu nie było możliwości ani technicznych, ani technologicznych wyprodukowania takiego opakowania używanego wielokrotnie. Powiedziałem sobie, że tego tematu nie odpuszczę i dziś właśnie pracujemy nad takimi opakowaniami wielokrotnego użytku.
Chcecie wysprzątać z jednorazówek Polskę, a potem Europę, może świat?
Teraz stawiamy przede wszystkim na Take!Cup. Zaczęliśmy w Krakowie, ale od razu myśleliśmy o naszym projekcie w całym kraju Polsce. Chcemy wyeliminować jednorazowe kubki w Polsce. W ciągu najbliższych dwóch lat chcielibyśmy współpracować z kilkoma tysiącami partnerów w całym kraju. Sprawdziliśmy i wiemy, że jest to możliwe.
A jak przekonać niezdecydowanych właścicieli kawiarni i restauracji?
Najważniejsze są trzy argumenty: ekologia, ekonomia i wizerunek. Dzięki Take!Cup restaurator ma realny wpływ na to, co się dzieje z naszym środowiskiem. Kubków jednorazowych produkuje się gigantyczne ilości, miliardy sztuk rocznie. Drugi argument to oszczędności. Mówię partnerom, że im więcej będziesz wydawać kubków Take!Cup tym mniej kupisz jednorazowych. Kubek Take!Cup nic cię nie kosztuje, bo my go Ci wypożyczamy, ty wypożyczasz klientom, a oni wypożyczają od Ciebie i mogą go zwrócić w dowolnym lokalu partnerskim. Nasi partnerzy sukcesywnie przechodzą całkowicie na stosowanie kubków Take!Cup. To wspaniale, że dostrzegają zalety wykorzystania naszego systemu. Ważny jest też aspekt wizerunkowy – mają realny wpływ na ograniczenie produkcji gigantycznych ilości odpadów. Mają klientów dla których ten aspekt też jest ważny oraz ci, którzy znaleźli lokal przez aplikację Take!Cup. Coraz więcej osób chce z nami wysprzątać Polskę z jednorazówek. Wy też się przyłączycie?